De prikkel: past social media wel bij jouw bedrijf?

Share Button

De wereld om ons heen gaat zo snel dat we vaak niet in de gaten hebben hoeveel er in korte tijd verandert. Social media bijvoorbeeld, is ‘anno nu’ niet meer weg te denken uit ons doen en laten. Ook zakelijk niet. Dat was 5 jaar geleden nog een heel ander verhaal. Ik stapte ‘big time’ in toen het praktisch werd. Dat was eind 2007.

Zakelijk stapte je toen niet in, of wel, en dan vanwege het bloedlinke advies ‘het is gratis, iedereen doet het’. Voor veel A-merken was dat een juiste kriebel en de kiem voor veel online-afdelingen werd rond die tijd gelegd. KLM bijvoorbeeld. Jochem van Drimmelen – nu reputatiemanager bij KLM – startte op 23 november 2009 met 1 collega met het bemannen van het KLM-Twitteraccount. “We zaten regelmatig gezellig lekker op de bank te ‘webcaren’, aanbiedingen te zenden, en af en toe een tweet van een reiziger te behandelen.” Wie had er in 2009 een smartphone? De iPhone 3GS was net geïntroduceerd, en bestond WiFi eigenlijk al?

Twitterexplosie

Enkele maanden later, in april 2010, zorgde de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull voor een uitbarsting van de activiteit op Twitter. Het Europese vliegverkeer werd door een enorme aswolk zodanig in de war gestuurd, dat de conventionele informatie niet meer toereikend was of onbereikbaar werd voor de passagiers. “Ik krijg het er weer warm van als ik er aan terugdenk”, aldus Jochem. “Plotseling wist iedere KLM-klant ons Twitteraccount te vinden! Ineens bleek social media het juiste kanaal op het juiste moment. Onder het mom van ‘just do it’ zette KLM social media in voor het omboeken van de vluchten. Ruim 150 vrijwilligers werkten met man en macht effectief 50.000 gestrande passagiers weg. De lokale afhaalpizza en -chinees deden goeie zaken.”

Niet veel later gaf KLM CEO Peter Hartman akkoord voor de start van een serieuze online-afdeling die inmiddels uit 90 medewerkers bestaat. Zo groeide de online-afdeling eigenlijk vanwege de behoefte van de klanten. Voor KLM is online leidend geworden, onder andere in realtime informatievoorziening. Zo snel kan het dus gaan.

Sexy A-merk

OK, KLM is een sexy A-merk. Jochem plaatste in zijn presentatie (april 2014, bij #OM033) zijn KLM als merk – schaamteloos of vanzelfsprekend – naast Louis Vuitton en Porsche. Hoe zit dat met social media voor de minder sexy merken? Ik kwam deze clip tegen van transportgigant Maersk:

Maersk is sinds 2011 actief op social media, en ze doen het goed. Sterker nog, ze zijn een voorbeeld. Zelfs voor sexy A-merken. Maersk heeft haar social media accounts zo goed ingericht dat het vast fijne traffic oplevert. Ik nodig je uit om eens een kijkje te nemen.

Een voorbeeld, hoe dan?

Neem storytelling, een stokpaardje, en check Maersk op Facebook. De tijdlijn staat barstensvol met infographics, fraai beeldmateriaal, verwijzingen naar artikelen en actief geschreven slimme copy. Alleen bedrijven – vaak A-merken met een professionele online- en marketingafdeling – tuigen hun social media zo consistent en netjes op. Voorbeeldig.

Misschien maakt deze optuiging Maersk wel sexy, je mag het zeggen. Feit is wel dat dergelijke content niet zomaar uit de lucht komt vallen. Daar heb je echt wel een strategie en een budget voor nodig. En daar helpen wij je dan weer graag mee: door aan te geven hoe en wat de mogelijkheden zijn. Je zult zien dat je verder komt dan je in eerste instantie dacht.

Uiteindelijk begint iedereen met social media en op zijn / haar eigen manier. Zie KLM.

Meer weten?

Bel of mail: het eerste rondje afspraak is van de zaak.

Vriendelijke groet, Albert Mensinga / @AlbertMensinga

Credit images: © maersk.com

Albert Mensinga Over Albert Mensinga
Van creatief naar business consultant. Mijn basis is corporate communicatie. Specialisatie: inbound marketing en sales voor online b2b. Meten is weten, en geeft inzichten voor effectieve online marketing. Als online-projecten gedreven worden vanuit een ondernemersvisie hebben marketing en innovatie voorrang op ICT. Mijn thema's zijn lead generation, conversie, marketing vóór sales. Mijn kruimelpad: Traffic Building & Content, Techniek & Identificatie, Verkoop & Conversie!

Share Button

4 comments

  1. Een van de grootste uitdagingen (voor de communicatiesector) is vooral de schroom weg te nemen bij organisaties om sociale kanalen in te zetten. In mijn praktijk hoor ik negen van de tien keer: ja, die grote jongens hebben er het budget voor. Maar het gaat niet om geld. Visie, lef, meten, experimenteren, reageren en converteren, daar draait het om. En vooral niet zeggen: we geloven niet in social. Want daarmee zet je de bijl aan de wortels van je business.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *