De kracht van testimonials

de kracht van testimonials
Share Button

Ninety-two percent of consumers around the world say they trust earned media, such as word-of-mouth and recommendations from friends and family, above all other forms of advertising.’ Nielsen rapport (2012)

Testimonials. Iedereen heeft er een zwak voor. Je wilt/moet iets aanschaffen waarvoor je aardig in de buidel moet tasten, en je gaat (soms volledig) af op de mening van een ander. Soms zoek je simpelweg dat ene duwtje, omdat je het eigenlijk al weet. Soms heb je geen idee, en bepaalt je beste vriend welke laptop je koopt. In het huidige digitale tijdperk worden we overstelpt met meningen en reviews op social media en websites. Wat je ook overweegt om aan te schaffen, er is altijd iemand die het al kent of ervaren heeft.

Duwtje in de rug

Hartstikke handig allemaal, maar wie moet je nog geloven? Hoewel het altijd verstandig is je vraagtekens te plaatsen bij sommige aanbevelingen, maakt het in de praktijk niet zo gek veel uit wie wat zegt. Op een zeker moment in je customer journey heb jij bevestiging nodig om tot actie te komen. Je hebt 6 verschillende websites over van bedrijven die hetzelfde product verkopen. Kijk je naar de mensen achter het bedrijf? Of naar de manier waarop ze hun missie en visie hebben geformuleerd? Lijkt me sterk. De site die op dat moment een sterke testimonial naar voren schuift, gaat er met de buit vandoor.

‘Amazing Mike!’

Als ik praat over testimonials doel ik overigens niet op van die zwevende, nietszeggende quotes, vaak voorzien van een overduidelijk goedkope stockfoto:

‘Eindelijk een product die precies doet wat ik wil!’ of ‘Wow, in 2 weken 10 kilo kwijt. Wie had dat gedacht?’.

Ik heb het over meningen waar een zekere oprechtheid van afstraalt. Nuchtere en degelijke feedback, die meer een ondersteunende rol speelt en dus niet op agressieve ‘in your face’ technieken berust. Er gaat simpelweg niets boven de bevestiging van een andere gebruiker of koper. De tijd van de tandartsen in witte jassen op tv die een bepaald merk aansmeren is voorbij. Als de buurman zegt geen last van tandsteen meer te hebben dankzij Prodent, is de keuze veel eerder gemaakt.

Conversie en loyaliteit

Ieder (min of meer) succesvol bedrijf heeft tevreden klanten. Klanten die met regelmaat terugkeren voor de kwaliteit van je product, de service die je verleent of scherpe prijzen die je hanteert. Door die tevredenheid terug te brengen in je online communicatie, verhoog je de kans op conversie en loyaliteit aanzienlijk. Laat hen vertellen wat je kracht is in plaats van eenzijdig te communiceren hoe ‘onderscheidend en kwalitatief sterk’ je product is. Dat kan je nog zo hard schreeuwen, als je er geen bewijs bij kunt plaatsen, gelooft niemand je.

Referrals brengen (dan wel niet indirect) je merk écht tot leven. Daar kan geen SEA/SEO of display campagne tegenop!

Gastblogger Over Gastblogger
Dit artikel is geschreven door een gastblogger, voor www.digitalcontentmarketing.nl. Ook een gastblog plaatsen? Mail dan naar info@digitalcontentmarketing.nl.

Share Button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *